hye blog readers =)
hahaha. rancangan "MARI MEMASAK BERSAMA CHEF HUDA" kembali lagi dengan resepi mudah yang bakal dikongsikan nanti. fuhhh. rajin sungguh chef kali ni. resepi kali ni amat sesuai untuk orang yang suka kan kerabu. bukan nasi kerabu, bukan kerabu mangga mahupun kerabu perut. tapi, temanya hari ni adalah KERABU. so, kerabu yang akan chef kongsikan resepinya hari ni adalah Kerabu Suhun (^_^)v
bahan-bahan :
suhun
udang saiz sederhana
bawang merah, cili padi, serai,
lobak merah, cili benggala merah
limau nipis
garam & gula
daun ketumbar
(kuantiti adalah terpulang kepada citarasa masing-masing)
cara penyediaan :
- udang dipotong dadu dan direbus. di ikuti dengan suhun. asingkan.
- bawang merah, cili padi dan serai dihiris halus.
- lobah merah dan cili benggala di hiris dalam ukuran 1-2 inci.
- gaulkan udang dan suhun yang telah direbus bersama-sama dengan hirisan bawang, cili padi, serai, lobak merah dan cili benggala hingga rata.
- kemudian masukkan perahan limau nipis, garam dan gula secukup rasa.
- akhir sekali masukkan daun ketumbar dan boleh dihidangkan dalam daun salad kecil seperti yang chef sediakan.
mudah dan cepat disediakan. kalau nak buat kan cheong kitchen tu emmang sempatlah beberapa minit sebelum masuk waktu berbuka tu. hehehe.
Selamat Mencuba! =)
WAH....RESEPI MENAREK NIH,BULEH TRY UTK MY hubby
ReplyDeletemarissa : menarik kan? selamat mencuba =)
ReplyDelete