hye blog readers =)
Alhamdullilah dah masuk 6 hari kita berpuasa kan?semenjak bulan puasa ni chef pun jadik rajin lah sikit nak update entry pasal resepi2 yang chef dah try buat untuk juadah berbuka puasa. hehe. juadah yangs angat sesuai untuk orang bujang atau pun berkeluarga. so, taknak bebel panjang resepi yang chef nak kongsikan dengan u olls semua hari ni adalah "Oat Bebola Ayam". sangat mudah nak sediakan juadah ni tau. kaedahnya lebih kurang nak buat begerdil. hehe.
bahan-bahan :
ubi kentang
isi ayam / ayam hancur
bawang besar yang dicincang
daun sup&daun bawang yang dihiris
1/2 kiub ayam
garam secukup rasa
telur
oat
(sukatan ubi kentang sama dengan sukatan ayam. kalau u olls nak lebihkan ayam, boleh jugak. ikut selera masing2)
langkah penyediaan :
- rebus kentang sehingga lembut dan kisar isi ayam. kalau pakai ayam hancur, tak perlu kisar.
- lenyekkan kentang hingga lumat.
- kemudian gaulkan kentang yang telah dilenyek, isi ayam kisar, bawang besar yang dicincang, daun sup&daun bawang, kiub ayam dan garam hingga sebati.
- bentukkan adunan bulat-bulat kemudian celupkan dengan telurakhir sekali salutkan dengan oat.
- goreng hingga kekuningan.
3 comments:
Love it very much and the oats coating is simply superb for the crunchy bite.
nava : yes.. if u wanna it spicy, u can just add some black papper powder =)
nk buat...tapi kenapa ade telur...???
Post a Comment