hye blog readers =)
hehe. bertemu lagu kita dalam rancangan "MARI MEMASAK BERSAMA CHEF HUDA" rajin kan chef update resepi semenjak bulan puasa ni? ngee. sapa yang perasan, chef banyak update resepi untuk pemanis mulut. resepi lain pun ade jugak and tengah que untuk di update. hahaha que lah sangat kan. and kali ni pun chef nak update resepi pemanis mulut jugak yang sangat super duper simple. resepi kita kali ni "Pengat Pisang (^_^)v". so u olls boleh hafal je bahan-bahan dengan penyediaannya. senang sangat!
bahan-bahan :
1/2 sikat pisang emas
1/2 santan
beberapa helai daun pandan
1 senduk kecil gula
secubit garam
1 cawan air
cara penyediaan :
1/2 sikat pisang emas
1/2 santan
beberapa helai daun pandan
1 senduk kecil gula
secubit garam
1 cawan air
cara penyediaan :
- masak air dengan gula dan beberapa helai daun pandan sehingga gula larut.
- kemudian masukkan pisang eas yang dibelah 2 (jangan biarkan pisang terlalu lembik)
- terus masukkan santan dan secubit garam. biarkan hingga mendidih sedikit dan padam api. siap!
haaa amcam senangkan? makan time panas sedap, time sejuk pun sedap jugak tau. kuantiti banyak ni chef buat untuk 4 ke 6 orang makan. simple? boleh try untuk juadah berbuka puasa esok kan? hehe.
Selamat Mencuba! =)
1 comment:
Wah..simplenye! Nak cuba buatlah. Ada lagi tak resepi yang ringkas macam ni..klau ada sila post lagi.
Post a Comment