**Berita Terbaru Blogger Lain**

30 July 2011

[ Resepi | Nasi Impit & Lontong bersama Sambal Ikan Bilis (^_^)v ]

hye bloggers =)
Rancangan "MARI MEMASAK BERSAMA CHEF HUDA" ke udara sekali lagi. aiseyh kalau sebelum ni chef asyik bagi resepi yang mudah2 je kan. almaklumlah, chef ni amateur lagi. banyak lagi benda nak kena belajar. so kali ni chef nak share resepi yang susah sikit lah. alahhh tapi tak susah mane pun sebenarnya. so resepi kita hari ni ialah Nasi Impit & Lontong bersama Sambal Ikan Bilis (^_^)v. jom tengok bahan-bahan. ngeeee.

KUAH LONTONG

bahan-bahan :

1/4 biji kobis (hiris)
1 biji carrot (hiris dlm 1 inci panjang)
10 btg kacang panjang (potong serong)
suhun (sesedap hati nak letak banyak mana)
2 tahu basah (digoreng dengan kunyit dan garam. kemudian potong dadu)
1 biji kelapa (asingkan santan pekat dan santan cair)
garam (secukup rasa)

bahan untuk dikisar dan ditumis :

1 sudu besar udang kering (kalau nak lebih pun boleh)
1/2 labu bawang putih
2 biji bawang besar
halia (sebesar ibu jari)
kunyit hidup (sebesar ibu jari)


cara-cara penyediaan :

1) tumis bahan kisar dengan sedikit minyak hingga wangi dan pecah minyak.
2) kemudian masukkan santan cair dan juga hirisan carrot. masak sehingga kuah mendidih dan carrot hingga lembut.
3) apabila carrot dah lembut, bolehlah di masukkan santan pekat dan sayuran yang lain *kobis&kacang panjang*. kacau selalu agar santan tidak pecah minyak. masukkan garam secukup rasa.
4) masak hingga sayur menjadi lembut dan kemudian masukkan tahu yang sudah digoreng dan dipotong dadu dan juga suhun ke dalam kuah lontong. kacau untuk seketika dan kemudian boleh diangkat.


SAMBAL IKAN BILIS

bahan-bahan :

ikan bilis
1 biji bawang besar
2 ulas bawang putih
sedikit halia
cili kisar
garam secukup rasa
gula secubit

cara-cara penyediaan :

1) bawang besar, bawang putih dan halia ditumbuk sehingga hancur dan kemudian ditumis sehingga naik bau.
2) masukkan lebih kurang 4 sudu cili kisar dan ikan bilis. kemudian masukkan garam secukup rasa dan gula secubit. tumis sehingga pecah minyak. sedia untuk diangkat.



siap untuk dimakan dengan nasi impit sepanjang masa. untuk sarapan boleh, makan tengahari pun boleh, makan petang pun boleh jugak. hahaha. suka hati u olls lah nak makan bila pun. actually, menu ni kegemaran chef time raya. so, kalau u olls nak rasa Nasi Impit & Lontong bersama Sambal Ikan Bilis (^_^)v time raya nanti, jemputlah datang rumah chef yea. chewaahhhh. tak susah kan nak buat resepi ni? sedap tau. hehehe

SELAMAT MENCUBA!

2 comments:

mizzbutterfly said...

laaapaaaarrrrr.....

**hudalulu** said...

cik rerama : lapar yeeeee...hahahaha